Anasayfa

6 Şubat 2013 Çarşamba

Vietnam’ı Nasıl Bilirdiniz?


Vietnam


Vietnam Gezmeye Değer Güzelliklere Sahip
Gezi notlarım

Benim ilk aklıma gelen savaş…. 15 - 22 Şubat 2012 tarihlerinde Vietnam da idim. Sizlere Vietnam hakkında kısa bir bilgi vermek istedim. Devamında da fotoğraflarım, sizlere umarım daha detaylı fikir verir.

Ansiklopedik bilgi dışında ilgimi çeken birkaç notu şöyle özetleyebilirim.
Eskiden Kuzey ve Güney Vietnam diye ikiye ayrılmışlar. Kuzey Vietnam'ın başkenti Hanoi, Güney Vietnam'ın Saygon... Fakat Amerikalılarla yapılan ve yaklaşık 20 yıl süren savaşlar boyunca hem bu savaşı, hem de bağımsızlık savaşını sürdüren aynı zamanda da iki Vietnam'ı birleştirmek için büyük çaba harcayan Ho Chi Minh Vietnamlıların büyük Atası olmuş. Ama 1969 yılında ölmüş iki Vietnam'ın birleşmesini görememiş. Bu yüzden Vietnamlılar Saygon şehrine Ho Chi Minh City adını vermişler. Bugün Ho Chi Minh'in mezarı (mumyalanmış şekliyle) başkent Hanoi'de... Daha kolay anlaşılabilmesi için İstanbul ve Ankara gibi... Ticaretin merkezi Ho Chi Minh City, başkent Hanoi.

Eminim ki sizlerin de aklına Vietnam deyince savaş geliyordur. Evet gerçekten aralıksız 20 yıl savaşmışlar. 1956 dan 1975 yılına kadar süren savaşlarda yaklaşık 5.000.000 Vietnamlı ölmüş, Bunun yanında 48.000 de Amerikan askeri... Yani 100 Vietnamlı'ya 1 Amerikalı... Gerçekten savaşın izlerini her an görebileceğiniz yerler ve kişiler çok. Kullanılan kimyasal silahların sakat bıraktığı insanlar, savaş sırasında sakat kalan yaşlılar ile bolca karşılaşacaksınız.

Savaş alanlarını şu an da turistlerin en çok ziyaret ettiği açıkhava müzesi olarak değerlendiriyorlar. Ayrıca Saygon'da ki Savaş Müzesini gezerken savaş da kullanılan silahları, kıyafetleri, kurşun yemiş kaskları ve savaşta çekilen vurulmuş asker, çocuk ölülerinin fotoğraflarını gördüğünüzde boğazınız düğümleniyor. 

Bu savaşı farklı bir açıdan görmek isterseniz, "Günaydın Vietnam" filmini izlemenizi tavsiye ederim. 1987 yapımı Amerikan yapımı, Kara mizah türünün güzel bir örneği olan filmin yönetmenliğini Barry Levinson yapmış. Başrollerinde Robin Williams ve Forest Whitaker oynamış.

Vietnam'ın yüzölçümü Türkiye'nin yarısı civarında olmasına rağmen nüfusu 90 milyon... Yani topraklarının büyük bir bölümü yerleşim alanı. Kalan kısmı da pirinç tarlaları. Dünyanın en büyük pirinç üreticilerinden. Tabii nüfusun bu kadar fazla oluşu, ulaşıma da doğal ve farklı  çözümler getirmiş. Neredeyse her 2 kişiden birinde motosiklet veya bisiklet var. Araç trafiği bu sebeple nispeten rahat... Özellikle kırmızı ışık yeşile döndüğünde arı kovanından çıkan arılar gibi bir görüntü oluyor.

Mekong Nehri Kollarından
Mekong Nehri, Vietnamın bir çok alanına bereket getiriyor Başkent Ho Chi Minh City (Saygon) ortasından geçerek Güney Çin Denizine dökülüyor ve 10-15 metreyi aşan derinliğiyle ve genişliğiyle çok büyük gemilerle yük taşımacığına katkıda bulunuyor. Gelir düzeyi düşük olsada büyük alışveriş merkezleri ve güzel binalarda bol miktarda bulunuyor.

Vietnam da aprtmanların da enteresan bir mimari yapısı var. Genellikle çok dar, arkaya doğru uzuyor.birçok apartmanın genişliği 2 metreye kadar düşüyor. Ayrıca genel bir kural var, ev ile işyerin birbirine çok yakın olacak. Bu sebeple birçok işyeri sahibi dükkanının üstünde oturuyor. Sanırım evlere de işyerinin içinden çıkılıyor.

Uzakdoğu yemekleri genellikle soya yağı kokusundan dolayı bizlere ağır geliyor. Ama Vietnam için aynı şeyi söyleyemeyiz. Son derece güzel yemekleri var. Balık çeşitleri ve pişiriliş şekli damağımıza uygun. Çünkü Fransızların uzun yıllar hakim olduğu bir bölge, bu yüzden Fransız mutfağını göreceksiniz. Ayrıca Tayland'da ki gibi sokaklarda yemek yapılmıyor. Yapılsa da çok az.

Fransız etkisi demişken, 19 yüzyılda Fransızsömürgeliği başlamış ta ki 1954 yılına kadar sürmüş. Dolayısıyla bir nevi halkın ikinci dili Fransızca. Bugün Fransızlara karşı sempatisi olan bir ülke izlenimi yarattı bende. Hatta, başkent Hanoi'de Paris'de ki Opera Binasının aynısını, Saygon'da Notre Dame Katedralinin kopyasını göreceksiniz. Eski binaları da gördüğünüzde Fransız mimarisinin nasıl korunduğu dikkatinizi çekecek. Uzakdoğu ülkelerinde araçların direksiyonu sağda iken, Vietnam da solda...

Özetle söylemek gerekirse umduğumdan çok daha güzel bir ülke... 22-35 C derece sıcaklık Türkiye'nin yazından daha az ama buradaki hava nemli olduğu için terletiyor. Fakat herkese Vietnam'ın tropikal yağmurların altında ıslanmasını tavsiye ederim. Kuzey Vietnama'da giderseniz aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz UNESCO'nun koruma altına aldığı Halong Koyu'nu görmeden gelmeyiniz.

Halong Koyu