Son yıllarda izleyip en büyük duygu selini yaşadığım belgesellerden biri oldu “Kıvılcımdan Volkana”… Atatürk’ün ne kadar büyük, ne kadar ileri görüşlü bir insan olduğunu bu derece ispatlayan proje görmemiştim. Bu çalışmayı yapan Göker Göktepe’ye şapka çıkarmamak elde değil.
Başarıyla sonuçlanan Kutuluş Savaşı sonrası artık Türkiye Cumhuriyeti kurulmak üzere… Birinci dünya savaşı, kutuluş savaşıderken 10 yıldır savaşmış bir ülke, kaybedilen yüzbinlerce genç ve sonunda hedefe ulaşılıyor. Padişahlık bitiyor. Bitiyor ama ülke insan kaynağı açısından büyük bir yara almıştır. Asıl mücadele şimdi başladığının farkında olan Atatürk ve arkadaşları, diğer ülkelerin seviyesine ulaşmak için okullarda ki başarılı öğrencileri %100 devlet desteği ve bursuyla başta Almanya olmak üzere, birçok Avrupa ülkesine gönderiyorlar.
Gazetelere ilanlar veriliyor, okullara haberler ulaştırılıyor, sınavlar açılıyor ve en başarılılarından seçilen ilk etapta çeşitli zamanlarda lise mezunu 750 kadar öğrenci gönderiliyor Gidenler ilk 6 ay o ülkenin dilini öğreniyor, sonra da eğitim başlıyor. 20’li, 30’lu, 40’lı yıllarda giden bu öğrencilerin tamamı ülkesine geri dönüyor ve hiçbiri oralarda kalmıyor. Öyleki, hepsi farklı dallarda eğitim alıp ülkenin gelişmesine büyük katkı yapıyor. İçlerinde doktorlar, mühendisler, tekstilciler, jeoloji mühendisleri, müzisyenler, beden eğitimi öğretmenliğine kadar herşey var.
Giderken hepsine, “işiniz sadece okuduğunuz bölümden mezun olmak değil, boş zamanlarınızda bale, dans, tiyatro, müzik, spor gibi her alanda gösterilere katılmak, öğrenmek ve ülkemize o kültürleri getirmektir “ şeklinde talimatlar veriliyor. Hepsi de bu kurallar çerçevesinde hareket edip sadece akademik eğitim almıyor kültürlerinde eğitimini alıp Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uygun hale getirip modern Cumhuriyetinin gelişimine katkıda bulunuyorlar.
…………….
Belgeselle ilgili anlatılacak o kadar çok şey var ki, anlatırsam izlemenizin bir anlamı kalmaz, Ama 3 yıl süren proje başlarken bu öğrencilerden 11’I yaşıyormuş.. Bugün en genci 93 yaşında olan öğrencilerin sayısı 8’e inmiş…
Geçtiğimiz günlerde üyesi bulunduğum İzmir Amatör Fotoğrafçılar Derneğimizin konuğu olan Yapımcı ve Yönetmen Göker Göktepe belgesel hakkında anlattıkları şöyle; Projenin çıkış noktası olarak büyük Halası Atatürk’ün manevi kızı Afet İnan’ı işaret ediyor. Göktepe, “Anne tarafından büyük halam Afet İnan’dır. O yüzden çocukluğumda,evde konuşulan hikayelerden dolayı yurtdışında eğitim vb. kulağımın aşina olduğu olaylardı. Bundan 4 yıl kadar önce bir 10 Kasım günü televizyonların bir tanesinde, ana haber bülteninde kısa,takriben 20 saniyelik bir haber gördüm.Atatürk’ün Öğrencileri buluştu başlığı altında…Öykü çok çekici geldi ve araştırma sürecine girdim.Uzun sayılabilecek bir araştırmadan sonra, konuyu o kadar sevdim ki tüm olanakları zorlayarak projeyi gerçekleştirmeye karar verdim” diyerek belgesel fikrinin başlangıç noktasını özetliyor.
Mutlaka İzlemenizi tavsiye ediyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder