Anasayfa

21 Eylül 2012 Cuma

Trafik de ki Uyanıklar



Trafikde gördüklerimiz;

Uyanıklık ruhumuza işlemiş… Hepimiz ortalama 100 km’lik bir yolu, ne kadar zamanda gideceğimizi, arabanın durumuna göre biliyoruz. Ama arabanın durumu değil, yolun durumunun daha önemli olduğunu da biliyoruz. Ne kadar hızlı gidersen git evine varış süren artı, eksi 10 dakika fark eder.


Örneğin Pazar akşamı Çeşme’den dönerken hangi saatler arası, ne kadar kalabalık olacağı belli… ya o saatlerde çıkmayacaksın, ya da çıkıyorsan kaderine razı olacaksın. Burada sürücüler biraz dikkat etse, zaman ve sıkışıklık o ölçüde azalır. 3 şerit yol, artı emniyet şeridi.
Normal şartlarda 3 şeridi düşünelim… En sağ şeridi ortalama 90 km veya daha yavaş hızla giden ve gitmek isteyen araçlar kullansa, orta şeridi trafiğin akışına göre kullanabilen araçlar kullansa ve bu arada sadece önündeki aracı sollayacağı anda kısa geçişlerle sol şeridi kullansa, sol şeridi de otoban kurallarına göre maksimum hızla giden araçlar kullansa sorun büyük ölçüde azalır.


Emniyet şeridine gelince… Adı üzerinde emniyet şeridi… ne demek emniyet şeridi… Hangi araçlar emniyet şeridini kullanabilir? Araştırdığımızda aşağıdaki bilgiler geliyor önümüze…

Emniyet şeridini hangi araçların kullanacağı, 2918 sayılı Karayolları Kanunu'nun 71. maddesinde açıkça yazılmıştır. Kanuna göre bu araçlar, görev halinde iken geçiş üstünlüğüne sahiptir. Yasaya göre bu hak, halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak, duyurulur ve görünür geçiş üstünlüğü işaretini vermek şartı ile kullanılabilir.

* Cankurtaran araçları, yaralı veya acil hasta taşıyan araçlar.

* İtfaiye araçları.

* Hükümlü veya sanığı takip eden veya emniyet ve asayişi korumak için acele olay yerine giden zabıta araçları.

* Bir trafik suçu işleyerek kaçan aracı takip eden veya trafik güvenliğini koruma veya trafik kazasına el koyma amacıyla olay veya kaza yerine gitmekte olan görevlilere ait araçlar.

* Alarm sırasında sivil savunma hizmetlerinde görevli bulunan araçlar.
* Koruma ile görevli olan ve korunan araçlar.

Peki bu şekilde mi kullanılıyor? Ben şahsen pek görmedim. Ambulanslar itfaiyeler ve yukarıda emniyet şeridini kullanması uygun araçların büyük çoğunluğu sol şeridi kullanıyor… 90 km hızla gidenler en sol şeridi kullanıyor. Üstelik arkasında ki araç uzun farlarıyla taciz etmesine rağmen görmeyen, hatta nasıl görmediğini merak ettiğim 100’lerce araç ile karşılaşıyorum. Yine en hızlı araçlar sollamak yerine, sağlamayı tercih ediyorlar. Yani büyük ölçüde ne yapılmaması gerekiyorsa o yapılıyor.(Uyanıkız ya)

Ben sadece Çeşme otobanından örnek verdim… Aynı örnekleri Türkiye’nin bütün karayollarında seyahat ettiğim anlarda görüyorum.

Öyleyse ne diyeceğiz… “Eğitim Şart”