Anasayfa

8 Ekim 2012 Pazartesi

Bankalar Çeyrek Altına Mavi Kordela Takacak


Altın Kuyumcudan Alınır

Bankalar Altın Satacakmış

Sevgili Dostlarım

Benim asıl mesleğim kuyumculuk. Sektörel bir dergi olan Altın Dünyası dergisinin Eylül ayı sayısı için derginin genel yayın yönetmeni Sayın Remzi Çelen, Bankaların altın satışı hakkında BDDK'nın hazırladığı taslak ile ilgili görüşlerimi sormuştu ve bende kaleme aldım. Yayınlanan bu yazımı da bloğumda sizlerle paylaşmak istedim.


BANKALAR ÇEYREK ALTINA MAVİ KORDELA TAKACAK

Devletin, bankacılık sektörüne desteği her geçen gün artarak sürüyor. Son olarak BDDK’nın hazırladığı taslak ile bankaların cumhuriyet ve ziynet altın satışlarına başlaması öngörülüyor.

Şimdi bu durumun yasalaştığını farzedelim (ki yasalaşır). Neler olacak;

Öncelikle, kuyumculuk sektörü nasıl etkilenire bakalım. Daha çok etkilenecek kesimin toptancılar olacağını düşünüyoruz. Çünkü, 50 adet, 100 adet, 500 adet Ata Lira alacak biri banka ile işlem yapabilir. Bu grup, zaten toptan satış yapan döviz, altın işi yapan arkadaşları biliyor ve oraları tercih ediyor. Ama ben bu grubun da çok az bir kısmı bankaları tercih edeceğini düşünüyorum. Çünkü bankalar, toptancı kuyumcu ve dövizcilerin çalıştığı karlılıkla zor çalışır. Düşünsenize bugün itibarıyla Ata Lira 646 TL’den alınıyor, 648 TL den satılıyor. İnternetten hiçbir zahmet göstermeden yaptığımız EFT den bile 2.5 TL komisyon alan bir bankanın, bir Ata Lira satışından 2 lira kazanç ile işlem yapması 1/300.000 kar ile satış yapması bence mümkün değil… Ayrıca bankada oluşacak fiyat aralığı toptan satışları da kolaylaştıracaktır. Fiyat kıyaslamasında toptancılar hep bir adım önde olacaktır. Hatta hatta toptancılara yeni bir pazar doğacaktır. Çünkü her zaman tüm bankalarda bu stoklar bulunamayacak onlarda zaman zaman kuyumculardan temin yoluna gidecektir. Dolayısıyla toptancı bile bu konudan pek etkilenmez. 

Perakende kuyumcularda satılan Ziynetler ve Ata liralara gelince; müşteri mağazalarımızdan sadece altın almıyor ki, aynı zamanda hizmet satın alıyor. Çünkü Ayten Teyze, tüm kuyumcularda bu ürünün olduğunu bildiği halde, benden satın alıyor, Nurten Teyze’de hep yan komşuya gidiyor. Çünkü 1 çeyrek altın dahi alsa, çayını kahvesini içiyor, aldığı çeyreğe istediği renk iğne kordela takılıyor, güzel bir kutuya konulup ambalaj yapılıyor.

Ayten teyzenin Bankaya gittiğini düşünün… sıra numarası alacak, sırası geldiğinde çeyrek altını isteyecek, bu altının şu tarihlisi yok mu diyecek, bankacı onun istediği tarihliyi bulacak, herşey tamam olduğunu farzedelim, mavi kordela takarmısın diyecek, farzedelim ki o da tamam, paket yaparmısın dediğini düşününJ) Ben düşündüm, bankada ki tüm müşteriler burada ki bağırışları dinliyor olacaktır.

Değerli kuyumcu arkadaşlarım, devletimizin ve bankalarımızın bazı tecrübeleri yaşamadan görmesi mümkün olmuyor. Bırakın yaşasınlar ve görsünler. Daha 50 yıl insanalarımızın kuyumcuları ve berberlerini değiştirmesi mümkün değildir.

Sevgi ve saygılarımla
Cengiz Ülkü   İzmir – Karşıyaka   Önder Pırlanta & Altın